Mai pen rai

13 Nov

Mai pen rai is Thais voor ‘take it easy’ of ‘no worries’ en dat is precies wat we op dit moment doen en hoe de Thai zelf ook nog steeds zijn.

Vergeleken met 6 jaar geleden toen we hier waren, is het land enorm ontwikkelt. Iedereen loopt met een mobieltje en de pick-ups zijn niet te tellen. Uiteraard zien we nog steeds arme gedeelten, maar de mensen glimlachen. En mai pen rai is overal voelbaar.

De guesthouses beschikken tot nu toe allemaal nog over een warme douche (volgens mij zijn we 6 jaar geleden maar 1 guesthouse tegengekomen die warm water had), gratis wi-fi, en schone bedden. De kakkerlakken zijn ook (bijna) allemaal uit de guesthouses verdwenen, toevallig vonden we vanmorgen de eerste in de douche die is geplet door Bert z’n slipper. De prijzen van onze guesthouses variëren van 200 tot 400 Baht, wat neerkomt op 4 tot 9 euro. Bij de guesthouses van 200 Baht deel je de badkamer en het toilet.

En verder is het eten misschien iets duurder geworden, maar in vergelijking met westerse prijzen stelt het natuurlijk niets voor. In de meeste guesthouses kun je westers eten, dus toast (niet alleen meer witbrood, maar ook bruinbrood) met jam, omelet, gebakken ei of roerei. Soms heb je ook yoghurt met muesli en fruit is overal volop aanwezig. Tussen de middag en ’s avonds eten we wat de pot schaft. Thaise curry’s, rijst of noodles met een keuze tussen kip, varkensvlees, eend en garnalen, verschillende sausjes, en een variëteit aan groenten. Daarnaast bestellen we vaak ook de soep-vorm, om onze zout- en vloeistofvoorraad weer aan te vullen. Jorina bestelt het eten afsluitend met de zin: “Khaw mai phet maak”, wat inhoudt graag niet pittig (voor de insiders: Bert maakt daarentegen dankbaar gebruik van de Arce kant van zijn handdoek!). En als toetje eten we fruit dat hier in overvloed te krijgen is, ananas, mango, meloen, sapodilla (een soort peerachtige kaneelsmaak) enz!! Per dag zijn we met z’n tweeën ongeveer 10 tot 15 euro kwijt aan eten en drinken (er gaan liters water door).

By the way, eten doe je altijd gewoon buiten (en dat geldt voor iedereen).

Advertenties

4 Reacties to “Mai pen rai”

 1. Marco 13 november 2011 bij 10:35 pm #

  Hey broertje & Jorina

  Ziet er wel gezellig uit zo een beetje op straat eten. Jullie vermaken je wel daar zie ik wel. Wel handig die apen die de tafel voor je afruimen.

  Groeten,
  Marco

 2. Linda 13 november 2011 bij 12:09 pm #

  Hallo Bert en Jorina,

  Wat hebben jullie het geweldig! Leuk om jullie zo te volgen… Veel plezier!

  Lieve groet, Linda

 3. Kas de Vries 13 november 2011 bij 9:45 am #

  Beste Bert & Jorina,

  Genieten is volgens mij voor jullie een standaard woord en beleving.

  Groetjes

  Kas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: